top of page

Yeni Evli Çiftler En Çok Hangi Nedenlerle Çatışır



Evlendikten sonra çiftlerin evliliğe ve yeni hayatlarına bir alışma süreci yaşanır. Bu sebeple ki evliliklerin ilk 1-2 yılında boşanmalara çok sık rastlıyoruz. Birbirine ve evlilik hayatına alışamayan, aradaki farklılıkları kabullenip buna uyum sağlamayan çiftler arasında büyük çatışmalar çıkıyor ve bazen bu, ayrılıkla sonuçlanabiliyor.


Yeni kurulan bir ev hayatının yeni kuralları ve beklentileri olur. Eğer çiftin arasında sağlıklı bir iletişim yoksa bu konuları önceden konuşmamışlarsa ve de çatışmaları iyi yönetemiyorlarsa kavgalar kaçınılmazdır.


Ayrıca evliliğin ilk yıllarında özellikle geniş ailelerle de yaşanan sorunlar varsa ve bu durumlarla ilgili uzlaşma ve ilişki yönetimi iyi sağlanamıyorsa bu gerginlik çiftin ilişkisine de çok yansıyabilir. Özellikle de ailesi (veya bir aile ferdi) ve eşi arasında kalan kişi bundan en çok etkilenen kişi olur.


Evliliklerde en çok çıkan diğer problem alanları ise evin bütçesi yani para meselesi, evdeki iş bölümü, kadın-erkek rolleri ve cinsellik konusunda olur. Evin bütçe yönetimi ve iş bölümü daha belki de çift aynı evde yaşamaya başlamadan aralarında konuşulmalıdır. Ortak bir zeminde buluşulmalı ki çatışmalara yol açmasın, aslına bakarsanız evlilik demek yeni bir iş kurmaya benzer. Nasıl yeni bir iş kurarken bütün detaylar düşünülür, uzlaşmaya varılır, kontratlar ve görev tanımları yapılırsa evlilik için de aynı şey geçerlidir. Tabi ki çok teknik bir şeyden bahsetmiyoruz ama sözlü ya da sözsüz anlaşmaların en baştan konuşulması ve uzlaşmaya varılması bu uyum sürecini çok daha kolaylaştırır.


Cinselliğe gelince ise çiftin bu konuda uyumlu olması ve yine beklenti ve ihtiyaçların konuşulması çok önemlidir. Çoğu zaman evliliğin ilk zamanlarında yaşanan cinsel uyumsuzluklar hem cinsel hayata, hem de uzun vadede ilişkinin geneline çok yansıyıp, çatışma ve birbirinden uzaklaşmalara yol açabiliyor.


Şirin Hacıömeroğlu ATÇEKEN

Çift ve Aile Terapisti // B.A.T.E. Kurucu Ortağı


Son Paylaşımlar

bottom of page