top of page

Evlilik Neden Flört Etmekten Farklıdır?



Evlilik, insanın hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bunun öncesinde çocukluk ve ergenliği saymazsak okulu bitirme ve ebeveynlerden bağımsız hayatı oluşturma dönemi vardır. Bu yaşam döngüsündeki en önemli iş bireyin kariyerini oluşturması ve eş/ partner bulmasıdır. Bu dönemde bir araya gelmiş ve hayatlarını birlikte geçirmeye karar veren çift evlilik kararı aldığında yeni bir yaşam döngüsüne adım atılır.


Tabi ki her bir yeni yaşam dönemi gibi burada da ilk deneyimlenen stres ve değişime dirençtir. Her ne kadar çift birbirini çok da sevse, bu çok isteyerek alınan bir karar da olsa, bir sistem değişmektedir ve yeni sisteme uyum sağlama ihtiyacı vardır. Ki bu da sancılı bir süreçtir. Kişinin hayat tarzı değişecek, yeni sorumluluklar alınacak ve en önemlisi birey ailesinden bağımsızlaşarak kendi ailesini ve hayatını kurmak üzere yeni bir sayfa açacaktır. Bu büyümek demektir aynı zamanda… Büyümek güçlendirir fakat zorlar da aynı zamanda.


Birçok genç ailesinin güvenli ve rahat kanatlarının altından çıkıp uçmaya başlarken büyük içsel gerginlik yaşıyor, hele de çok korumacı ve tüm sorumluluğu alan bir ailesi olmuşsa; genç kişi gitmek, aile de bırakmakla ilgili zorlanır. Bu gerginlikler bireyler tarafından fark edilmezse ilişkilerine yansıyabilir.


Ayrıca flört ederken çift bu sorumlulukların içine henüz girmemiştir, her zaman ayrılma olasılığı vardır, aileleriyle veya kendi evlerinde daha bağımsız bir hayat sürdürüyordur. Oysa evlilik ile artık bir aile olacak, sorumluluklar ve beklentiler bu doğrultuda değişecektir.


Tabi bir de evlilik kararı ile birlikte önceden, flört döneminde olmayan birçok mesele ortaya çıkabilir. Mesela iki tarafın da aileleri sahneye çıkmaya başlar, özellikle iki aile arasında uyuşmazlık veya çatışma varsa ve iyi yönetilemezse bu, çiftin ilişkisine çok yansır. Özellikle nişanlılık dönemi veya düğün hazırlıkları sırasında sorunlar çıktığını çok görüyoruz. Ortak karar almak, güç dengesi, beklentiler, fikir ayrılıkları, para meseleleri, ailelerin kültürel farkları ve bunun gibi birçok sebeple çiftler çok sorun yaşanabilir.


Şirin Hacıömeroğlu ATÇEKEN

Çift ve Aile Terapisti // B.A.T.E. Kurucu Ortağı


Son Paylaşımlar

bottom of page