top of page

İlişkilerde Kişisel Sınırlar ve Özgürlüklerin Önemi


Her ilişki ve evlilikte, hem eşlerin ortak kaliteli paylaşımları ve ortak alanları olması hem de bireysel alanları olması önemlidir. Örneğin; ortak olduğu kadar farklı da olan sosyal hayatlar, hobiler, iş hayatı gibi. O zaman ilişki çok daha sağlıklı yaşanır. Farklı kaynaklardan beslenen çift birbirlerini de besleyebilir. Bireysel yaşanan stres daha iyi tolere edilebilir ve dışarıdan gelen stres ilişkiyi daha az etkiler. Bunun için de herkesin deşarj olacak alanları olmalıdır ki birbirlerine yansıtmasınlar.

Çiftin birbirinin kişisel sınırlarına saygı duyması ve bunu koruması da önemlidir. Mesela eve misafir çağırılacaksa diğer eşin de o gün uygun olup olmadığının sorulması, bir taraf çok yorgunken diğerinin normalde yapmadığı şeyler konusunda eşine destek olması, birbirlerini istemedikleri şeylere zorlamamaları fakat diğeri için çok önemli konularda kişisel sınırlarını esnetebilmeleri gibi.

‘Hayır’ diyebilmek, ihtiyaç ve beklentileri net ifade edebilmek, rahatsız olunan şeyleri içinde tutmadan uygun bir zamanda yapıcı ve yumuşak bir şekilde ifade etmek de bu sınırları ve özgürlüğü korumak için önemlidir.

Şirin Hacıömeroğlu ATÇEKEN

Çift ve Aile Terapisti // B.A.T.E. Kurucu Ortağı


Son Paylaşımlar

bottom of page