top of page

İlişkisel Problemlerde Ne Zaman Çift Terapisi Almakta Fayda Var?


Sorun ve krizin ne kadarının normal, ne kadarının anormal olduğu her çifte ve hatta her bir bireye göre farklı olabilir. Bazı bireyler çok çatışmalı, yüksek sesli ve hatta şiddetin olduğu ailelerde yetişmiş olabilir, bazıları ise daha sessiz, kavgaların az olduğu, daha anlayış ortamındaki ailelerden gelebilir. Bu durumda her iki tarafın da alışmış olduğu ortam ve çatışmayı ele alış biçimi farklı olabilir. Kimileri için şiddet olmadığı sürece bağırarak kavga etmek normal sayılırken, diğerleri için tartışmak bile çok anormal algılanabilir. Önemli olan çiftin birbirini ve geçmişlerini iyi tanımaları, anlamaları ve ortak bir zeminde buluşmalarıdır. Belli bir durumda aşırı tepki veren eşinin bu tepkinin arkasında nasıl bir hikâyesi olduğunu objektif bir şekilde anlamaya çalışmak uzlaşmak için önemli bir zemindir.


Nerede aşırı bir tepki varsa, muhtemelen orada bitirilmemiş çocukluk hikâyelerimiz veya hayat içerisinde geçirilmiş travmatik olayların tetiklenmesi vardır… Biz fark etmeden bir anda bilinçdışımız bizi çok geçmişe götürebilir. Mesela eşi telefonunu açmadığında küplere binen ya da endişeden kendini kahreden bir kişinin geçmiş hikâyesinde ebeveynleriyle yaşanmış ciddi terk edilme hikâyesi olduğunu görebiliyoruz ama dışarıdan bakan kişi için bu oldukça garip ve aşırı bir tepki… Oysa orada telefonu açılmayan kişi bir anda çocukluğunun o reddedilme, terk edilme hissini yaşıyor aynı zamanda… Bunları anlamak, eşimizi iyi tanımak, ona samimi ve gerçekten merak eden sorular sormamız çok önemli. Bunun için de çiftin arasında iyi bir arkadaşlık ve güven ortamı olması gerekir.


Bununla beraber eğer;

  1. Aradaki sorunlar bir türlü çözülemiyorsa

  2. Çift yay gibi gerilmiş ve en ufak bir zorlukta patlama noktasına geliyorsa

  3. Birbirinden duygusal ve fiziksel olarak uzaklaşmaya başlamışsa

  4. Üçüncü şahıs veya nesnelere (Mesela alkol, iş, çocuk gibi) yönelinmişse

  5. Çift dost yerine düşman olmuşsa

  6. Her şey negatif algılanıyorsa

  7. Birlikte olmaktan keyif alınmıyorsa

  8. En ufak bir konuşma kavga ile sonuçlanıyorsa o zaman ilişkinin erozyona uğradığını ve önlem alınmazsa ayrılık noktasına gelineceğini veya ayrılmıyorlarsa da ömür boyu mutsuz ve stres dolu bir hayat yaşanacağını öngörebiliriz. İşte bu noktada ve hatta işler hiç bu noktaya gelmeden çift terapisi alınması çok önemlidir.


Şirin Hacıömeroğlu ATÇEKEN

Çift ve Aile Terapisti // B.A.T.E. Kurucu Ortağı


Son Paylaşımlar

bottom of page